huhti

27

Kuinka tehokas sinun hankinnasta maksuun -prosessisi on verrattuna kilpailijaasi?

by

Jos sinä olet varma, että yrityksesi hankinnasta maksuun -prosessi on optimaalisen tehokas ja täydessä iskussa, voit lopettaa lukemisen tähän. Jos sen sijaan et ole ihan varma tai et pysty prosessin hyvyyttä numeerisesti varmuudella osoittamaan, jatka lukemista vielä eteenpäin.

Oletko koskaan miettinyt, että talouden prosessin kustannus voi tehokkaimmillaan olla alle prosentti liikevaihdosta. Joillakin yrityksillä se on kuitenkin useampi prosentti. Yrityksen tulos voisi olla myös prosenttiyksikön tai pari parempi, jos talousprosessi olisi optimaalisen tehokas.

 

Toisaalta mikä ehkä vielä pahempaa, tehoton ja manuaalinen talouden prosessi tarkoittaa usein sitä, että myös loppua organisaatiota talousosaston ulkopuolella työllistetään myös samoilla manuaalisilla prosesseilla. Hankinnasta maksuun -prosessissa tämä tarkoittaa sitä, että  henkilöstö saa itse hoitaa hankinnat puhelimella, sähköpostilla tai tilaamalla kuluttajaverkkokaupasta. Tämän lisäksi henkilöstö myös käsin tiliöi kaikki laskut ja lopuksi vielä vastailee toimittajan kysymyksiin siitä, että miksiköhän laskuani ei ole vielä maksettu eräpäivänä.

 

Kun sitten bonuksena jossain vaiheessa oivaltaa ostaneensa sopimustoimittajalta tavaroita listahinnalla, niin voi miettiä, että olisiko tämänkin voinut tehdä vähän tehokkaammin ja halvemmalla. Monella yrityksellä epäsuorienkin ostojen osuus voi olla 30% liikevaihdosta. Jos hinnoissa on vaikkapa 5% liukumaa, hankinnasta maksuun -prosessin kustannus helposti enemmän kuin tuplaantuu sillä, että maksamme ostetuista hyödykkeistä ja palveluista ylihintaa.

 

Yksityiselämässä monet meistä menevät lääkäriin, jos jotain paikkaa kolottaa. Monet jopa käyvät määräaikaistarkastuksessa säännöllisesti ihan vaan varmuuden vuoksi tarkistuttamassa, että kaikki on kunnossa. Yrityselämässä silti aika monet organisaatiot yrittävät kehittää prosessia täysin omin voimin ja välillä myös kunnon mittarit ja työkalut puuttuvat. Jos sinusta tuntuu siltä, että oman yrityksesi prosessissa saattaisi olla vielä vähän parantamisen varaa, klikkaapa tästä ja arvioidaan yhdessä mahdollisuus tehdä organisaatiollesi ilmainen kartoitus talousprosessiesi nykytilasta! Olemme tehneet näitä kartoituksia jo kymmenille Suomen suurimmille organisaatioille.


 jari

 

Jari Annala
Hankinnasta maksuun –liiketoiminnan vetäjä
Puh. 0400 338 585
Jari.Annala@opuscapita.com

 

 

 Oc P2p Kampanja Banneri 600X160