tammi

17

PEPPOL tavoittaa Euroopan – miksi sinunkin pitäisi olla mukana kasvavassa verkostossa

by

PEPPOL-verkosto kasvaa tällä hetkellä vauhdilla eri puolilla Eurooppaa. Jos kirjainyhdistelmä ei ole sinulle vielä tuttu, kehotan tutustumaan siihen pian. PEPPOL muuttaa rajat ylittävää sähköistä hankintaa ja laskutusta Euroopassa, helpottaa yritysten välistä kaupankäyntiä ja auttaa digitalisoimaan hankinnasta maksuun -ketjuja. Yritysten, jotka haluavat maksimoida sähköisten laskujen hyödyt omassa organisaatiossaan kannattaa olla hereillä – veikkaan, että PEPPOL muuttaa pelin jo lähivuosina.

PEPPOL ratkaisee yhteentoimivuuden

PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) syntyi Euroopan komission johtamassa projektissa, jonka tavoite oli helpottaa rajat ylittävää sähköistä hankintaa ja laskutusta eurooppalaisten toimittajien ja julkisen sektorin välillä. Vuodesta 2012 lähtien OpenPEPPOL-järjestö on vastannut luotujen standardien kehittämisestä edelleen. Me OpusCapitalla olemme olleet työssä aktiivisesti mukana.

PEPPOLista on tullut merkittävä vaihtoehto sähköisten laskujen välitykseen Euroopassa, koska se ratkaisee yritysten välisen sanomanvälityksen isoimman ongelman – yleisen yhteentoimivuuden. PEPPOL-verkostossa on yhdenmukaiset määritelmät kaikille kolmelle tärkeälle tasolle: osoitteistolle, viestien välitykselle sekä dokumenttien formaateille. Standardoitu infrastruktuuri luo monelta monelle -verkoston, johon kaikenkokoisten toimijoiden on helppo liittyä. Eikä PEPPOL ole vain sähköisten laskujen kanava, vaan verkostossa liikkuvat sähköisinä myös muut myymiseen, ostamiseen ja maksamiseen liittyvät dokumentit katalogeista ostotilauksiin ja toimitusvahvistuksiin.

Tähän asti monet yritykset ovat ohittaneet PEPPOLin julkisen sektorin standardina. Verkosto on kuitenkin ottamassa vahvaa jalansijaa myös yritysten välisten sanomien välittämisessä. Esimerkiksi Norjassa ja Alankomaissa B2B-laskut ovat jo iso osa PEPPOL-liikenteestä. Itse uskon, että PEPPOLilla on jo lähivuosina merkittävä rooli yritysten rajat ylittävässä hankinnassa ja maksamisessa.

Kotimaan helppous rajojen ulkopuolelle

Minulta kysytään usein, että mitä hyötyä PEPPOLista on Suomessa, missä yritysten välisistä laskuista jo yli puolet kulkee sähköisinä ja sähköisen laskutuksen kansallinen infrastruktuuri on hyvä. Jos toimit vain ja ainoastaan kotimarkkinoilla, ei sinulla oikeastaan olekaan syytä kiinnostua aiheesta. Mutta jos liiketoimintasi ulottuu nyt tai tulevaisuudessa rajojen ulkopuolelle, tilanne on eri.

PEPPOL-verkostossa voit vastaanottaa sähköisiä laskuja ulkomaisilta toimittajilta yhtä helposti kuin mihin olet jo tottunut kotimaassa – liityt vain PEPPOL-rekisteriin ja toimittajat löytävät tietosi samalla tavalla kuin nyt Tieken verkkolaskuosoitteistosta. Verkostossa on jo mukana yli 60 000 ostajaa ympäri Eurooppaa ja määrä kasvaa, joten PEPPOL on hyvä keino kasvattaa nopeasti potentiaalisten liiketoimintakumppanien verkostoasi.

Verkosto on aktiivisessa käytössä muun muassa Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Itävallassa, Alankomaissa sekä Belgiassa, ja esimerkiksi Isossa-Britanniassa PEPPOLia pilotoidaan terveydenhuoltosektorilla. Uudet EU-direktiivit velvoittavat julkisen sektorin organisaatiot vastaanottamaan ja lähettämään sähköisiä laskuja vuoden 2018 loppuun mennessä, mikä on nostanut PEPPOLin keskusteluun monessa muussakin maassa. Direktiivien vieminen kansalliseen lainsäädäntöön vauhdittaa PEPPOLin käyttöönottoa ja uskon, että vaikutukset heijastuvat nopeasti yritysten väliseen kauppaan.

160 yhteyspistettä tavoittavat Euroopan

Päästäksesi PEPPOL-verkostoon sinun täytyy vain valita yhteyspiste (Access Point, AP) eli palveluntarjoaja, kuten OpusCapita. Yhden yhteyspisteen kautta tavoitat kaikki verkoston muut yhteyspisteet – niitä on tällä hetkellä jo yli 160 eri puolilla Eurooppaa – ja niitä käyttävät yritykset ja organisaatiot. Hyvä vertaus infrastruktuurin helppoudelle on matkapuhelinverkko. Laskujen ja muiden dokumenttien lähettäminen yritysten välillä on yhtä vaivatonta kuin puhelun soittaminen matkapuhelimella: vaikka sinä ja kumppanisi käyttäisitte eri operaattoria, voitte soittaa toisillenne, kunhan vain tiedätte toistenne puhelinnumerot. Operaattorit huolehtivat esimerkiksi teknisestä yhteensopivuudesta.

Yhteyspisteet toimivat tietystä maantieteellisestä alueesta tai toimialasta vastaavien PEPPOL-viranomaisten alaisuudessa. Viranomaisia on tällä hetkellä 8. PEPPOL-sanomia vastaanottavien tahojen tiedot kootaan yleisiin vastaanottajarekistereihin (SMP), joita on yli 40. Yhteyspisteiden ja rekisterien määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuoden aikana, mikä on myös selvä merkki nopeasti lisääntyvästä kiinnostuksesta PEPPOLia kohtaan.

Ole valmiina tulevaan jo tänään

PEPPOL on jo osa OpusCapitan palveluverkostoa ja täydentää sen kattavuutta. Meillä on lisäksi yli 50 yhteensopivuussopimusta sähköisen laskutuksen palveluntarjoajien ja heidän verkostojensa kanssa ympäri maailmaa. PEPPOLin kautta voimme entisestään laajentaa yritysten ja organisaatioiden mahdollisuuksia myydä, ostaa ja maksaa tehokkaasti Euroopan markkinoilla ja rakentaa automaatiota hankinnasta maksuun -ketjuihin.

Liittymällä PEPPOL-rekisteriin nyt olet pienellä vaivalla valmis tulevaan. Jos sinulla on jo valmius sähköiseen laskutukseen, sinun ei tarvitse tehdä muutoksia nykyisiin toimintatapoihisi: palveluntarjoajanasi huolehdimme laskujen lähettämisestä ja vastaanottamisesta sekä hankinnasta maksuun -prosessiin liittyvien dokumenttien välityksestä verkostossa yhteensopivalla tavalla. Formaattien, standardien ja protokollien ei muutenkaan pitäisi olla sinun päänsärkysi. Vaadi tavoitettavuutta ja anna palveluntarjoajasi huolehtia lopusta.

Heikki Pulli 1304Miten PEPPOL voi hyödyttää sinun yritystäsi? Katso tallenne webinaaristamme, jossa kerromme muun muassa, miten PEPPOL auttaa ratkomaan hankinnasta maksuun -prosessin keskeisiä päänsärkyjä. PEPPOL-webinaarin esitysmateriaalin voit käydä lukemassa myös Slidesharessa.

Heikki Pulli, Solution Owner, B2B Integration, OpusCapita

Kirjoittaja on toiminut yli 15 vuotta asiakaslähtöisissä liiketoiminnan kehitystehtävissä keskittyen erityisesti Sähköiseen toimitusketjun hallintaan, Sähköiseen laskutukseen sekä Integraatio ja Data Management -ratkaisuihin. OpusCapitassa hänen vastuualueena on vastata B2B Integraatioratkaisuista sekä viedä eteenpäin digitaalisen liiketoimintaverkoston ilosanomaa asiakkaille ja sidosryhmille.

Lisätietoja Peppolista:
Yhteyshenkilösi OpusCapitassa
OpusCapitan asiakaspalvelu, information.fi@opuscapita.com