Lohkoketju rakentaa luottamusta

16. joulukuuta 2016

Olet varmasti kuullut jo lohkoketjuteknologian olevan internetin veroinen keksintö, joka mullistaa erityisesti pankki- ja rahoitusalaa ja tekee nyt voimakkaasti tuloaan yritysten väliseen toimintaympäristöön. Mutta mikä tekee lohkoketjusta (blockchain) niin innovatiivisen teknologian?

Accenture Petri Syvaenne 23”Lohkoketjut ovat kaikille avoimia, reaaliaikaisia ja turvallisia. Lohkoketjuteknologia disruptoi markkinoita etenkin sen vuoksi, että se rakentaa luottamusta osapuolten välille ja poistaa luotettavien välittäjien ja varmentamiseen tai vahvistamiseen liittyvien välivaiheiden tarpeen”, vastaa Accenturen Pohjoismaiden Payment Services -yksikköä johtava Petri Syvänne.

”Lohkoketjun hyödyntämisestä maksamisessa puhutaan jo paljon, mutta se voi mullistaa mitä tahansa toimintaa, joka edellyttää sopimusten tekemistä osapuolten välillä.”

Syvänne puhui marraskuussa OpusCapitan ja Talouselämän yhteistyössä järjestämässä Talous 4.0 -tapahtumassa, jossa pohdittiin millainen on talouden uusi aikakausi ja miten uudet teknologiat, kuten lohkoketjut sekä koneoppiminen ja tekoäly, vaikuttavat esimerkiksi yritysten hankinnasta maksuun -ketjuihin.

Yritysten välisessä kaupassa tehdään tänä päivänä moninkertaista työtä ja liikutellaan dokumentteja – muun muassa ostotilauksia sekä toimitusilmoituksia ja vastaanottovahvistuksia, laskuja ja maksuja sekä tiliotteita – sähköisesti tai paperilla eri osapuolten välillä. Entä jos kaikki hankinnasta maksuun -prosessiin liittyvä tieto olisikin sekä ostajan että myyjän saatavilla reaaliaikaisesti yhteisellä alustalla? Lohkoketjuteknologia ja älykkäät sopimukset tekevät tästä periaatteessa mahdollista.

Jaettu tietokanta poistaa viiveet

”Pitkään blockchain ja virtuaalivaluutta bitcoin olivat käytännössä toistensa synonyymit. Kun bitcoinista irrottaa teknologian, jolla se toimii, päästään kiinni lohkoketjuihin ja siihen, mihin kaikkeen teknologiaa voi hyödyntää”, Petri Syvänne korostaa eroa lohkoketjun ja sen toistaiseksi tunnetuimman sovelluksen välillä.

Lohkoketju on käytännössä hajautettu, kryptografisesti varmennettu tilikirja tai tietokanta, jossa tiedot tallennetaan keskitetyn palvelimen sijasta verkossa tuhansille tietokoneille ympäri maailmaa. Tiedot tapahtumasta tai transaktiosta tallentuvat uuteen lohkoon, joka liitetään matemaattisen tiivistefunktion avulla osaksi dynaamista lohkoketjua. Teknologia varmistaa, että tietoja on mahdotonta muuttaa jälkikäteen. Hajautus luo turvallisuutta, sillä uutta lohkoa ei lisätä ketjuun, jos verkoston toimijat eivät ole sen sisällöstä yksimielisiä.

”Nyt esimerkiksi yritysten välisessä kaupassa tai osakekaupankäynnissä osapuolet ylläpitävät ja käsittelevät tietoa omissa järjestelmissään ja vaihtavat sitä keskenään. Tämä aiheuttaa prosessiin viiveitä ja synnyttää kuluja. Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävässä jaetussa tietokannassa tapahtumatiedot olisivat samanaikaisesti näkyvillä kaikille. Kauppa voisi tapahtua käytännössä reaaliajassa.”

Lohkoketjut voisivat Syvänteen mukaan tuoda vastaavaa läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta moniin käytännön prosesseihin. Esimerkiksi uudelle autolle voitaisiin kirjata yksilöllinen tunniste jaettuun tietokantaan, kun se valmistuu tehtaalta. Ajoneuvon elinkaaren ajan eri toimijat päivittäisivät tietokantaan tiedot rekisteröinneistä, omistajista, huolloista, onnettomuuksista ja vakuutuksista niin, että luotettavat ja ajantasaiset historiatiedot olisi helppo tarkistaa esimerkiksi käytettyä autoa ostettaessa.

Ei enää vain hypeä

”Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet eivät ole enää pelkkää hypeä, vaan käytännön sovelluksia myös finanssialan ulkopuolella on jo markkinoilla tai kehitteillä. Se, millaista luovaa tuhoa teknologia lopulta saa aikaan, jää nähtäväksi ja riippuu esimerkiksi siitä, miten sen käyttöä pystytään standardoimaan”, Syvänne sanoo.

Esimerkiksi startup-yritys Ripple tekee jo mahdollisiksi reaaliaikaiset kansainväliset maksut pankkien välillä lohkoketjuteknologian avulla. NASDAQ kokeilee parhaillaan lohkoketjua osakekaupankäynnin käytäntöjen nopeuttamiseen. Lohkoketjuihin tallennetaan muun muassa kiinteistörekistereitä ja tutkintotodistuksia, digitaalisia yritysten lahjakortteja ja sähköautojen latausverkoston käyttö- ja maksutietoja.

”Afrikassa älykkäitä sopimuksia hyödynnetään sähkönjakeluun. Älysähkömittari rekisteröidään lohkoketjuun, jossa sähkön ostaminen ja maksaminen tapahtuvat automaattisesti. Kuluttajat eivät tarvitse pankkitiliä eikä heidän tarvitse matkustaa pitkiä matkoja solmimaan pre-paid-sähkösopimuksia. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten teknologian hyödyntäminen auttaa ohittamaan monta välivaihetta ja tekee toiminnasta sujuvampaa ja luotettavampaa molemmille osapuolille.”