Finance Forum: Kohti digitalisaation toista vaihetta ja alustataloutta

08. kesäkuuta 2017

”Maailmassa ei ole yhtäkään yritystä, joka selviäisi uusien teknologioiden nopeuden asettamasta haasteesta yksin”, sanoo johtaja Pekka Sivonen Tekesistä.

Tekesin Pekka Sivonen haastoi Finance Forum 2017 -tapahtuman osallistujat miettimään, miten uudet teknologiat voivat tehdä heidän yrityksistään ei vain 10 prosenttia, vaan 10 kertaa entistä tehokkaampia.

Tekesin Pekka Sivonen haastoi Finance Forum 2017 -tapahtuman osallistujat miettimään, miten uudet teknologiat voivat tehdä heidän yrityksistään ei vain 10 prosenttia, vaan 10 kertaa entistä tehokkaampia.

”Olemme jättämässä taaksemme ajan, jossa arvo syntyy lineaarisissa liiketoimintamalleissa. Uudella aikakaudella kaikki todellakin liittyy kaikkeen. Yritykset sekä niiden tuotteet ja palvelut kytkeytyvät osaksi entistä isompia kokonaisuuksia, ja tässä alustataloudessa selviytyminen vaatii toimivia ekosysteemeitä.” 

Sivonen puhui OpusCapitan Finance Forum 2017 -tapahtumassa Helsingissä kesäkuussa. Tämän vuoden Finance Forum tarjoili näkökulmia erityisesti siihen, mitä vaaditaan yritysten talouden ja hankinnan onnistumiseen digiaikana. Tapahtumaan osallistui yli 200 yritysten talouden, hankinnan ja liiketoiminnan johtajaa.

Aika hyödyntää Suomen epäreilua kilpailuetua

Tulevaisuutta mullistavat teknologiat, kuten lohkoketjut, keinoäly, täydennetty todellisuus, Internet of Things, 5G-tiedonsiirtoverkko ja big data, vaikuttavat yrityksiin, niiden tuotteisiin ja palveluihin sekä kokonaisiin toimialoihin perinpohjaisesti – ja nopeasti. Vuoteen 2020 mennessä internetiin kytkeytyneiden laitteiden määrä viisinkertaistuu nykyisestä 10 miljardista laitteesta 50 miljardiin laitteeseen. Samana vuonna maailmassa saattaa olla jo triljoonaa sensoria.

”Pysähtykää miettimään miten ’connected’ maailma silloin on. Tietenkin tämä tarkoittaa myös data määrän räjähtämistä: pelkästään matkapuhelinverkostoissa datan määrä kasvaa viisisataakertaiseksi vuoteen 2025 mennessä. Tämän datamäärän käsittelemiseksi me tarvitsemme tekoälyä, josta kehittyykin käytännössä uusi käyttöliittymä”, Sivonen sanoi. 

Hän korosti, että digitalisaation ensimmäinen vaihe, jossa tuotteisiin tai palveluihin vain lisätään digitaalinen kerros, on jo ohi. Euroopan osuus globaalista alustataloudesta on tällä hetkellä vain noin 5 prosenttia.

”Suomella olisi kuitenkin epäreilu kilpailuetu puolellaan. Meillä on kaikille avoin innovaatioekosysteemi ja maailman paras koulutusjärjestelmä. Suomessa on myös ICT-osaajia, joiden puutteesta esimerkiksi muu Eurooppa kärsii. Näistä lähtökohdista suomalaisilla yrityksillä on kaikki mahdollisuudet onnistua uuden luomisessa.”

Luvassa hankinnan digiloikka ja työn muutos

OpusCapitan toimitusjohtaja Patrik Sallner ennusti Finance Forum -tapahtumassa, että yksi lähivuosien valtavista digiloikista tapahtuu yritysten hankintaan liittyvissä prosesseissa.

”Suomessa sähköisten laskujen käyttö on jo hyvin yleistä yritysten välisessä kaupassa, ja myös suorat hankinnat ovat yrityksissä hyvin pitkälle digitalisoituja. Epäsuorat hankinnat sekä palveluhankinta sen sijaan aiheuttavat edelleen paljon manuaalista työtä sekä hankintaosastolla että ostoreskontrassa ja myös laskujen käsittelyssä. Tavoite on talouden ja hankinnan digitalisaatio ja automatisointi päästä päähän.”

Sallner totesi, että OpusCapita on auttanut yrityksiä digitalisoimaan taloushallinnon prosesseja jo kolmen vuosikymmenen ajan: paperilaskujen digitoinnista sähköisiin laskuihin ja EDI-sanomien välitykseen sekä talousprosessien ulkoistukseen.

”Viime vuosina ohjelmistorobotiikka on nostanut talousprosessien laatua ja kustannustehokkuutta uudelle tasolle. Olemme ottaneet jo seuraavan askeleen ja investoimme nyt muun muassa lohkoketjuteknologiaan, koneoppimiseen ja keinoälyyn ja tutkimme miten ne voivat uudistaa yritysten välistä myymistä, maksamista ja ostamista. 

Finance Forumin paneelikeskustelussa pohdittiin tulevaisuuden visiota taloushallinnon automaatiosta. Keskusteluun osallistunut kehitysjohtaja Helena Lappalainen Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeista korosti, että automaation lisääminen ei ole vain ohjelmisto- tai järjestelmämuutos, vaan todellinen työn muutos. Palkeet on ottanut tänä vuonna käyttöön jo 10 ohjelmistorobottia talous- ja palkkahallinnon tehtäviin.

”Tavoite on se, että kaikki mitä voidaan automatisoida, se automatisoidaan. Digityöntekijät, ohjelmistorobotit, ovat tähän vain yksi väline. Meillä työntekijät oivalsivat, että tämän muutoksen myötä työstä poistuu tylsiä manuaalisia rutiineja, joista he eivät itsekään pidä. Se on ollut avainasemassa muutokseen.”

“Käynnissä on ennen kaikkea kulttuurin ja työn muutos, joka vaikuttaa laajasti tekemisen tapoihin ja vaatii johtamista, uutta ajattelutapaa ja myös uutta osaamista”, Lappalainen sanoi.

 

Katso tunnelmia tapahtumasta tai lue muista puheenaiheista Twitteristä tunnisteella #ocfinance.

Keskustelu talouden ja hankinnan muutoksesta jatkuu webinaareissamme. Liity mukaan 15. Kesäkuuta, kun OpusCapitan toimitusjohtaja Patrik Sallner jakaa näkemyksensä yritysten välisen myymisen, ostamisen ja maksamisen tulevaisuudesta The future of B2B commerce -keskustelussa.