Digitalisaatio luo uutta kilpailuetua

finance-forumissa-esko-aho”Tehdään tuottavuusloikka!”

Digitalisaatio mullistaa työelämää, yritysten toimintatapoja ja yhteiskuntaa parhaillaan yhtä perinpohjaisesti kuin teollinen vallankumous tai tietokoneistuminen aikaisemmin. Robotit ja keinoäly, teollinen internet, big data – digitaalisen maailman ilmiöt ovat jo täällä, ja oikea aika tarttua niiden tuomiin mahdollisuuksiin myös talousprosessien kehittämisessä on nyt.

Näin todettiin OpusCapitan Finance Forum -asiantuntijatapahtuman puheenvuoroissa ja keskusteluissa toukokuussa. Suomen entinen pääministeri, East Office of Finnish Industriesin hallituksen puheenjohtaja sekä Aalto-yliopiston Executive in Residence Esko Aho puhui tilaisuudessa digitaalisesta murroksesta – ja toivotti sen tervetulleeksi.

”Suomi tarvitsee tuottavuusloikan, ja ainut nopea keino sen tekemiseen on uusien teknologioiden laajamittainen hyödyntäminen. Digitalisaatio on suuri mahdollisuus, jolla parannamme tuottavuutta, nostamme palvelujen laatua ja synnytämme uutta kilpailuetua sekä suomalaisille yrityksille että koko yhteiskunnalle.”

Ahon mukaan digitalisaatio ei ole saanut julkisessa keskustelussa ansaitsemaansa huomiota, vaikka pienenä, ketteränä maana Suomella olisi nyt erinomainen tilaisuus nousta uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntäjänä maailman kärkeen.

Tietotyön automaatio tapahtuu jo

”Uudet ideat ja käytännön sovellukset syntyvät yritysten kautta. On erittäin tärkeää, että meillä on veturiyrityksiä, jotka pystyvät luomaan tarvittavaa ekosysteemiä ja mahdollistavat yksittäisille yrityksille erilaisten digitaalisten ratkaisujen tehokkaan hyödyntämisen”, Aho sanoi.

Tällaisena hän näkee myös OpusCapitan roolin. Finance Forumissa kerrottiin miten OpusCapita jo hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa asiakkaidensa talous- ja palkkahallinnon rutiinitehtävien tehostamisessa.

”Tietotyön automaatio tapahtuu jo ja sillä on välittömiä vaikutuksia. Roboteilla voidaan saavuttaa keskimäärin 40 prosentin kustannussäästöt ja merkittävä parannus tuottavuudessa”, varatoimitusjohtaja Petri Karjalainen OpusCapita Ventures-yksiköstä sanoi.

Esko Aho varoitti omassa puheenvuorossaan vetäytymästä suojeluasemiin. Hän mainitsi esimerkiksi maa- ja metsätalouden murroksen Suomessa 1930- ja 1970-luvuilla, jolloin 25 % alan työpaikoista katosi. Nyt Etla on arvioinut, että automatisaatio vaikuttaa merkittävästi joka kolmanteen nykyisistä työpaikoista seuraavien 10–20 vuoden aikana.

”Uudistuminen vaatii riskinottokykyä. Maa- ja metsätalouden murros kouri Suomea, mutta oli välttämätön, jotta yhteiskunta pystyi vaurastumaan ja menestymään. Nyt tarvitaan luottamusta siihen, että myös tämä murros synnyttää uusia työpaikkoja ja luo kilpailuetua.”

Toimitusketjun rahoitus ratkeaa ison ja pienen yhteistyöllä

Digitalisaation ja robotiikan lisäksi Finance Forumin puheenaiheita olivat asiakaskokemuksen parantaminen sekä yritysten käyttöpääomaan liittyvät haasteet ja toimittajarahoitus ratkaisuna niihin.

Toimitusketjun rahoitushaasteita pohtineessa paneelikeskustelussa yritysten edustajat totesivat, että maksuaikojen pitäisi olla sekä ostajan että toimittajan yhteinen bisnesintressi, jossa iso ja pieni yritys voisivat toimia yhteistyössä. OpusCapitan tarjoama toimittajaketjun rahoitusmalli arvioitiin mielenkiintoiseksi win-win-ratkaisuksi, joka voi ratkaista maksuaikaongelman.

OpusCapitan jo tutuksi tullut talous- ja rahoitusammattilaisille suunnattu tapahtuma pidettiin Helsingin Musiikkitalolla 19. toukokuuta.

Katso video Finance Forumista.


OpusCapitan uusi toimitusjohtaja tähtää kansainväliseen kasvuun
Digitalisaatio luo uutta kilpailuetua
OpusCapita Knowledge Center on auki!