Talousjohtajasta tuli muutosjohtaja

Ohjelmistorobotiikka 179 Janeka Rauva 9283Kun talousjohtaja Janeka Rauva astui ensimmäisenä työpäivänään Tallink Silja Oy:n pääkonttorilla hissiin ja kysyi missä talousosasto sijaitsee, yksikään hississä olleista kolmesta henkilöstä ei osannut neuvoa tietä.

”Tämän haluan muuttaa! Talousosasto ei voi näpertää numeroiden kanssa yksin ja linnoittautua säädösten taakse piiloon. Kirjanpito ei ole itsetarkoitus eivätkä raportit ole olemassa raportoimisen ilosta, vaikka tietysti lain vaatimukset pitää täyttää. Talousosaston käsissä on niin tärkeää ja oleellista tietoa, että jokaisen yrityksessä pitäisi tietää reitti luoksemme.”

Kaksi vuotta varustamoyhtiössä työskennellyt Rauva raivaa nyt tuota tietä auki. Emoyhtiö AS Tallink Gruppin toiminnanohjausjärjestelmäprojekti laittaa prosessit uusiksi Suomen-yhtiön 30-henkisellä talousosastollakin. Samalla talousjohtajasta on tullut muutosjohtaja.

”Automaation ja järjestelmäintegraatioiden lisäksi talousosastolla on saatava aikaan ennen kaikkea asennemuutos. On muututtava tiedon passiivisesta tuottajasta sen aktiiviseksi tulkiksi. Meidän pitää pystyä kurottamaan liiketoimintoihin ja sanomaan, että te tarvitsette juuri tätä tietoa juuri nyt tehdäksenne hyviä päätöksiä ja ohjataksenne toimintaanne oikeaan suuntaan.”

”Ison talon ja suurten volyymien ongelma on se, että prosesseihin piiloutuu helposti vaiheita, jotka eivät enää ole tarpeellisia. Toimintatapojen muuttaminen on kivuliastakin. Tämän haasteen edestä itsensä löytää lähivuosina moni kollegani”, Rauva uskoo.

Janeka Rauva pohti tulevaisuuden talousjohtajan roolia ja muuttuvia osaamisvaatimuksia OpusCapitan ja Talouselämä-lehden järjestämässä Ohjelmistorobotiikka ja tietotyön murros -tilaisuudessa syyskuussa.

Nykyhetken näkymistä tulevaisuuden ennustamiseen

Ohjelmistorobotiikka 179 Yleinen 9312Janeka Rauva tunnustaa nauraen, ettei missään nimessä ole teknologiavelho. Hän toteaa kuitenkin talousjohtajan tarvitsevan lisää teknologiaymmärrystä, ainakin käsittääkseen järjestelmillä tuotetun tiedon rajoitteet ja mahdollisuudet.

”Mutta lopultahan teknologia on vain väline, joka antaa entistä paremmat eväät toimia liiketoiminnan tukena – eli siinä roolissa, joka talousjohtajalla on aina ollut. Jos kävelet johtoryhmän kokoukseen mukanasi analyysit toissakuukauden luvuista, et löydä kovin monta kiinnostunutta keskustelukaveria. Mutta sanopa, että tämä tapahtuu tänään ja jos toimimme nyt, tämä on tilanne huomenna!”

Jatkossa talousraportoinnin painopiste siirtyy Rauvan mukaan nykyhetkestä yhä kauemmaksi tulevaisuuteen ja sen ennustamiseen. Taloustiedon lisäksi näkymät pitää ulottaa ulkoisiin tietolähteisiin. Rutiinien automatisoituminen antaa aikaa – jos nykyisin ehditään lähinnä vain kerätä kaikki tieto lautaselle, jatkossa tiedot ovat valmiina lautasella tarjoiltavaksi oikeille henkilöille, Rauva vertaa.

”Talousosaston on ymmärrettävä laajasti oman talon liiketoiminta. Silloin voidaan aidosti keskustella liiketoiminnan kehittämisestä ja tarjota sille tukea. Tarvitaan lukujen ennakoivaa tulkintaa: mitä yritys voi tehdä, mikä on mahdollista ja miten.”


Posti Group: jaetaan hyöty koko toimitusketjulle
Palkka-asiantuntija ja ohjelmistorobotti – palkanlaskennan lyömätön työpari
Toimittajarahoitus: Kaikki hyötyvät
Talousjohtajasta tuli muutosjohtaja