Toimittajarahoitus: Kaikki hyötyvät

Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten rahoitushaasteet ja huoli toimittajayritysten toimintaedellytyksistä ovat herättäneet ostajaorganisaatioiden kiinnostuksen turvata toimitusketjun hyvinvointia toimittajarahoituksen avulla. OpusCapitan toimittajarahoitusratkaisu toimii sekä ostajan että toimittajan hyödyksi ja turvaa molempien yritysten kilpailukykyä ja tulevaa kasvua – ja antaa piristysruiskeen koko markkinalle.

Scffi

Toimittajarahoituksessa on lyhyesti sanottuna kyse siitä, että ostajayritys käynnistää rahoitusohjelman, jossa toimittajat voivat saada maksun tuotteistaan tai palveluistaan muutamassa päivässä sen sijaan, että joutuisivat odottamaan myyntisaataviaan eräpäivään. Pankki maksaa hyväksytyt laskut toimittajille ilman takautumisoikeutta. Rahoitus on toimittajille edullista, koska se perustuu ostajan luottoluokitukseen. Ostajat taas voivat vaikuttaa omaan käyttöpääomaansa pidentämällä maksuaikoja riskeeraamatta silti hyviä toimittajasuhteita.

OpusCapita käynnisti Suomen ensimmäisen mittavan toimittajarahoitusohjelman tänä vuonna Posti Groupin kanssa. Käyttöpääoman parantaminen on keskeinen tavoite Posti Groupin hankinnassa, kertoo hankintajohtaja Juhana Lehtimäki.

”Käytännössä se tarkoittaa, että meidän pitää yhtenäistää maksukäytäntöjämme. Toimittajarahoitus voi olla apuna tässä. Strategianamme on myös vahvan toimittajayhteistyön rakentaminen. Uskon, että rahoitusohjelman tarjoaminen on keino nostaa Postin profiilia toimittajakentässä ja sitouttaa avaintoimittajat yhteistyöhön kanssamme.”

Toimittajat mukaan ohjelmaan vaivattomasti ja sähköisesti

Toimittajarahoituksen tuotepäällikkö Tapani Oksala ja johtaja Tuomas Unhola OpusCapitasta kertovat, että paine pidentää maksuehdot eurooppalaiselle tasolle on pannut nimenomaan pienet toimittajat ahtaalle.

”Pankkien rahoitusvaihtoehdot, esimerkiksi tililimiitit, sitovat vakuuksia eivätkä edes ole kaikkien ulottuvilla. Perinteiset factoring-ratkaisut taas ovat kalliita, ja lisäksi niiden käyttö saatetaan tulkita ostajaorganisaatioissa merkiksi yrityksen heikosta taloustilanteesta.”

Ostajaorganisaation lähtökohta rahoitusohjelman perustamiselle saattaakin olla ensisijaisesti toimittajariskin pienentäminen ja tuotteiden saatavuuden ja palvelujen jatkuvuuden varmistaminen, ei ainoastaan oman käyttöpääoman optimoiminen.

OpusCapitan toimittajarahoituspalvelun teknologisen alustan toimittaa PrimeRevenue, jonka rahoitusalustalla hoidetaan maailman suurimpiin kuuluvia toimittajarahoitusohjelmia.

”Kumppanuus PrimeRevenuen kanssa varmistaa, että voimme tarjota asiakkaillemme testatun, parhaiden käytäntöjen mukaisen kansainvälisen ratkaisun, jota olemme edelleen jalostaneet erityisesti pohjoismaisten yritysten tarpeisiin sopivaksi. Olemme kehittäneet etenkin toimittajien sähköistä mukaantuloprosessia”, Oksala kertoo.

Toimittajat voivat esimerkiksi liittyä rahoitusohjelmaan helposti sähköisellä allekirjoituksella. Posti Groupin Juhana Lehtimäki sanoo, että toimittajarahoituksen käynnistäminen on vaivatonta myös ostajaorganisaatiolle.

”OpusCapitalla on hyvät työkalut toimittajien analysoimiseen ja saimme valmiin ehdotuksen siitä, keille rahoitusohjelmaa tarjotaan ensivaiheessa. OpusCapitan asiantuntijat hoitivat puolestamme myös toimittajien kontaktoimisen ja liittämisen rahoitusohjelmaan sekä yhteydet rahoituslaitoksiin”, Lehtimäki sanoo.

Näin toimittajarahoitus toimii käytännössä: katso video ja kaavakuva.

Kolme neljästä suomalaisyrityksestä arvioi OpusCapitan kyselytutkimuksessa, että maksuaikojen muutoksilla on selvä vaikutus yrityksen taloudelliseen tilanteeseen tulevaisuudessa.


Posti Group: jaetaan hyöty koko toimitusketjulle
Palkka-asiantuntija ja ohjelmistorobotti – palkanlaskennan lyömätön työpari
Toimittajarahoitus: Kaikki hyötyvät
Talousjohtajasta tuli muutosjohtaja