Maksamisen mullistus on kulman takana

Seuraava suuri teknologinen murros on jo kulman takana, ja se mullistaa pankkitoiminnan. Näin sanoo Skypen kehittäjiin kuuluva, nykyisin muun muassa Stanfordin yliopistossa yrittäjyydestä luennoiva Jonas Kjellberg.

Finance Forum 2016 061 Highres 1143 2Hän uskoo, että megatrendiksikin nimetty lohkoketjuteknologia (blockchain) tulee olemaan ”pankkien internet”, joka ravistelee alaa yhtä perinpohjaisesti kuin ensimmäisen iPhonen julkaisu ja mobiilisovellusten nopea kasvu ravistelivat matkapuhelinmarkkinoita.

”Pankkitoiminta on tällä hetkellä keskittynyt vakiintuneille toimijoille. Lohkoketjut avaavat kaikille mahdollisuuden osallistua. Finanssiteknologia ja sitä hyödyntävät yritykset kehittyvät muutenkin nyt huimaa vauhtia: pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamille palveluille löytyy jo nyt runsaasti vaihtoehtoja”, Kjellberg sanoo.

Tulossa olevasta mullistuksesta antaa viitteitä Kjellbergin mukaan sekin, että pääomasijoitukset finanssiteknologia-alan startup-yrityksiin ovat moninkertaistuneet viime vuosina.

”Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten uudet yritykset voivat haastaa olemassa olevat säännöt ja muuttaa peliä”, sanoo sarjayrittäjäksi, sijoittajaksi ja kirjailijaksi itsensä määrittelevä Kjellberg.

Johtaako finanssiteknologiayritysten nousu ja toimialan digimurros sitten lopulta perinteisten pankkien katoamiseen? Kjellberg toteaa, että edessä on pikemminkin pankkien evoluutio. Lohkoketjujen ja muiden uusien teknologioiden vaikutukset näkyvät ensin kaikenlaisessa ostamisessa ja maksamisessa.

”Jo muutaman vuoden kuluessa kehitys tekee mahdolliseksi uudentyyppiset maksutapahtumat ja transaktiot, joita emme osaa vielä ajatella. Tietokonepeleistä pitävä poikani voisi esimerkiksi vuokrata kiinalaisen kanssapelaajan aseen pelissä puoleksi tunniksi tai minä voisin antaa Netflix-tilini käyttöoikeiden illaksi eteenpäin, ja saada siitä maksun turvallisesti.”

Jonas Kjellberg puhui OpusCapitan Finance Forum -tapahtumassa Helsingissä toukokuussa 2016.

››› Lue lisää: Kjellberg kehottaa yrityksiä etsimään huomisen riemua. (englanniksi)


Älyä automaatioon
Maksamisen mullistus on kulman takana
Älä helpota huijarin työtä – säädä maksuprosessisi digiaikaan