Tähtäimessä saumaton laskuautomaatio

Pitkälle automatisoitu ostolaskujen käsittely on ajankohtainen tavoite monessa organisaatiossa. Toistaiseksi suurin osa on kuitenkin tyytynyt helppoihin voittoihin ja todelliset hyödyt – tehokkuus ja kontrolli, jotka saavutetaan kun ostolaskujen käsittely on automatisoitu päästä päähän – ovat jääneet poimimatta.

Tobias Wikstroem 1501Tobias Wikström, Head of Invoice Automation, OpusCapita, antaa yhden tärkeän neuvon yrityksille, jotka haluavat lisätä automaatiota ostolaskujensa käsittelyyn: ylittäkää osastojen ja toimintojen rajat.

”Onnistumisen kannalta on ratkaisevaa, että organisaatiolla on mahdollisimman kokonaisvaltainen näkymä hankinnasta maksuun -prosessiinsa. Ne yritykset, jotka eivät tarkastele prosessia kokonaisuutena päästä päähän, päätyvät hyvin helposti optimoimaan vain yhden osan prosessista ja itse asiassa lopulta vain lisäävät manuaalista työtä toisaalle prosessissa”, Wikström painottaa.

Avaintekijät, jotka vaikuttavat laskuautomaation onnistumiseen ovat Wikströmin mukaan samat riippumatta yrityksen koosta, toimialasta, sijainnista tai organisaatiorakenteesta.

”Yritysten pitää esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, millä tasolla master datan hallinta organisaatiossa on. Kun halutaan vähentää manuaalista työtä ostoreskontrassa, alkupään hankintaprosessit on syytä käydä läpi. Omien toimittajien valmius siirtyä sähköiseen laskutukseen kannattaa myös selvittää, sillä sähköiset laskut auttavat parantamaan laskujen laatua ja helpottavat automatisoimista.”

Koneoppimista ja keinoälyä hyödyntävät teknologiat kehittyvät nopeasti ja avaavat uusia mahdollisuuksia automatisoida hankinnasta maksuun -prosessiin liittyviä työvaiheita. Taloushallintoon tarvitaankin automaation lisäämiseksi myös uutta osaamista.

”Siinä missä kirjanpitäjä on aikaisemmin käyttänyt suuren osan ajastaan ostolaskujen täsmäyttämiseen ja tiliöimiseen, hänestä kehittyykin nyt sähköisen laskujen hallinnan asiantuntija.”

››› 5 asiaa, joihin sinun kannattaa keskittyä onnistuaksesi laskuautomaatiossa. Lataa whitepaper (englanniksi).


Palkeet hankkii ohjelmistorobotiikan ratkaisun OpusCapitalta
Tähtäimessä saumaton laskuautomaatio
Valmet valitsi globaalin maksuliikenteen pilvestä
Perintäkin asiakaslähtöiseksi